навчальна програма

From Theory to Practice: Facilitation Training for Roma Female Activists and NGO Representatives

Focus group discussions play an important role in working with the Roma community, helping to understand their needs and interests, and facilitation skills become indispensable for effective coordination and joint activities.

Avatar placeholder

Голос Ромні

01.07.2024

1 хвилина на прочитання

Під час підготовки до тренінгів ми враховували думки експертів та експерток щодо ефективного планування занять. Важливу роль у таких процесах мають фасилітатори — люди, які навчають координуватись і спільно працювати в колективі. Подібні навички будуть корисними й нашим активісткам, тому однією з фахівчинь, котра допомагала розібратись у суспільно-важливих темах, стала Соломія Боршош — експертка зі стратегічного планування та оцінки програм, дослідниця у сфері міжнародних відносин з понад 15-річним досвідом. З 2014 року працює фасилітаторкою й модераторкою сесій планування, фокус-груп, сесій зворотного зв’язку для організацій громадянського суспільства і держінституцій в Україні та за кордоном.

На тренінгу разом із Соломією учасниці розібрали головні принципи фасилітації при роботі в групах, зокрема, як використовувати різні погляди та навички для створення інклюзивного середовища, враховувати умови, які сприяють взаємодії. Через рольові вправи навчилися конструктивно підтримувати дискусії, попереджувати виникнення потенційних проблем та ефективно їх вирішувати під час обговорень. Такі завдання допомогли опрацювати методи активного слухання, контекстуалізації відповідей, переосмислення та перелаштування сприйняття і мислення (рефреймінгу), відкладення та інші. Наприкінці тренінгу Соломія поділилася своєю формулою жіночого лідерства: "Потрібно вірити в себе та людей поруч, служити вищим ідеалам і відважно мріяти".

навчальна програма

У "Голос Ромні" впевнені, що здобуті навички знадобляться не тільки тим ромським активісткам, котрі планують працювати з фасилітацією груп, а й тим, хто продовжуватиме активну роботу у своїх громадах та організаціях. Адже використання повного потенціалу груп й уміння налагоджувати діалог — це гарантія ефективних результатів у майбутньому.

Ініціатива "Розвиток спроможності ромських ГО в Україні" реалізується ГО "Обʼєднання ромських жінок "Голос Ромні" в межах програми "Спроможні та сильні", що виконує Фонд Східна Європа за підтримки Швейцарії.