навчальна програма

"У насильства немає виправдання" — експертка Олена Смерека

Вона — ще одна фахівчиня, котра працювала з ромськими активістками і представницями ромських ГО під час тренінгу від "Голосу Ромні".

Avatar placeholder

Голос Ромні

26.06.2024

1 хвилина на прочитання

"Причини насильства можна розуміти. Але в насильства немає виправдання", — каже Олена Смерека. Вона — юристка, комунікаційниця, дорадча консультантка та мотиваційна спікерка. Впродовж останніх двох років працює з проєктами за напрямом гендернозумовленого насильства. Тема ГЗН була особливо чутливою частиною навчання. Завданням тренерки було підвищити обізнаність учасниць у сфері ГЗН: розповісти про його види, наслідки, стратегії протидії та запобігання, як підтримувати постраждалих і сприяти їхній реабілітації. Окремий блок був присвячений колу насильства та як із нього можна вийти.

Експертка займається проведенням подібних тренінгів для молоді вже майже 5 років і розуміє особливості кожної аудиторії. "Я намагалася дати слухачкам не стільки академічну інформацію, скільки якомога більше інструментів для подальшої самостійної роботи, а також зацікавити, змотивувати їх ділитися отриманими знаннями з іншими жінками та дівчатами за межами курсу. Для мене було приємним таке знайомство. Я хотіла зрозуміти їхнє мислення та дізнатися про життєвий досвід. Це сильні особистості, майбутні, а хтось уже теперішні лідерки. Проєкт "Голос Ромні" дав їм додаткову впевненість у собі та в обраному ними шляху", — додала Олена.

Ініціатива "Розвиток спроможності ромських ГО в Україні" реалізується ГО "Обʼєднання ромських жінок "Голос Ромні" в межах програми "Спроможні та сильні", що виконує Фонд Східна Європа за підтримки Швейцарії.

навчальна програма