дослідження

"Voice of Romni" has completed a large-scale study on the needs of the Roma community during the war in Ukraine

The research was conducted in the Zakarpattia, Odesa, Dnipropetrovsk, Kharkiv, and Zaporizhzhia regions in several stages.

Avatar placeholder

Голос Ромні

11.07.2024

2 хвилини на прочитання

На першому ми організували 10 глибинних інтерв'ю з експертами й експертками Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, громадськими діячами/діячками та науковцями/науковицями. Опитування стосувалося соціальних, економічних, культурних і правових аспектів життя ромських громад. Зібрані дані дозволили нам виділити основні проблеми та їх взаємозв'язок, а також врахувати специфіку різних регіонів.

дослідження

Опісля ми влаштували серію фокус-групових дискусій із представниками й представницями ромських громад різного віку, що дозволило отримати чітку картину проблем і викликів, з якими зіштовхується спільнота. У кожному регіоні відбулося по дві дискусії із залученням 8-10 людей. Проаналізувавши отримані дані, можемо говорити про виявлення ключових проблем та їх причинно-наслідкових зв'язків.

дослідження
дослідження

Роми й ромки досі зіштовхуються з дискримінацією, бідністю, обмеженим доступом до освіти та охорони здоров'я, а також із гендерно зумовленим насильством. Під час опрацювання наукових джерел ми виявили низку чинників, що призвели до цього: історична дискримінація, соціальна ізоляція, економічна нерівність тощо.

Внаслідок повномасштабного вторгнення росії ситуація лише погіршилася. Зросла правова вразливість, посилилися дискримінація та обмеження доступу до гуманітарної допомоги. Погіршилося й соціально-економічне становище ромської громади: доходи знизилися, стабільні джерела прибутку були втрачені, в декого війна забрала дім або родину. Такі виклики вимагають рішучих дій від держави і міжнародної спільноти. У зв’язку з вимушеним переміщенням ромської громади через війну, важливий постійний моніторинг ситуації, програми допомоги потребують стабільного фінансування, а дотримання прав людини та сприяння інтеграції ромів і ромок має бути невід'ємною складовою відновлення України.

Водночас активізувалися наукові дослідження, збільшилася роль ромських організацій у розвитку громадянського суспільства. Також проблеми громади регулярно висвітлююють у ЗМІ, в медіа з’являються історії ромів-військовослужбовців, лунають заклики підтримувати ромську громаду на місцевому, національному і міжнародному рівнях.

У "Голосі Ромні" впевнені: проведене дослідження допоможе органам влади, донорам і громадським організаціям краще розуміти потреби і проблеми ромської громади, дозволить розробити більш ефективні програми підтримки та забезпечити стабільну цільову допомогу. Результати дослідження ми презентували 9 липня на онлайн-форумі для представників/ць уряду, міжнародних та національних партнерів і ромських активістів/ок. Згодом можна буде ознайомитися зі звітом на нашому сайті.

Дослідження виконане компанією "Active Group" на замовлення ГО "Голос Ромні" у межах проєкту "Розвиток спроможності ромських ГО в Україні" за підтримки програми "Спроможні та сильні", що реалізує Фонд Східна Європа коштом Швейцарії. Матеріали дослідження є виключною відповідальністю авторського колективу і необов’язково відображає погляди Фонду Східна Європа та Швейцарії.