форум

"Голос Ромні" увійшов до Експертної ради при представнику Уповноваженого ВР з прав людини на Дніпропетровщині

Разом зможемо віднайти нові механізми задоволення нагальних потреб ромської громади та можливість реагувати на критичні ситуації.

Avatar placeholder

Голос Ромні

27.06.2024

2 хвилини на прочитання

Військовослужбовці-роми борються і гинуть за нашу свободу поруч з іншими українцями та українками, адже ми — частина мультикультурного суспільства і маємо відстоювати демократію, рівні права і можливості, інклюзію та різноманітність. Цей важливий меседж "Голос Ромні" озвучує на всіх майданчиках, де виступає. Не винятком став і регіональний правозахисний форум "Шлях гідності: Дніпропетровщина — форпост захисту прав людини". Наша президентка Анжеліка Бєлова наголосила на необхідності пам’ятати про внесок ромської громади в боротьбу за незалежність і цілісність України.

Наша держава багатокультурна та мультинаціональна, а ромська громада — громадяни й громадянки, котрі нарівні з іншими українцями розуміють, як важливо боротися за права і свободу, тому стають на захист України від початку вторгнення росії. Нам доводиться постійно нагадувати про роль нашої спільноти в боротьбі за незалежність, адже роми й ромки досі зазнають дискримінації. Нещодавно ексрадник міністра внутрішніх справ України Віктор Андрусів під час інтерв’ю порівняв тих, хто не йде захищати державу, з ромами: "Якщо ти ухиляєшся від призову свідомо, ти не маєш права називати себе українцем. Ти – циган".

Подібні заяви сіють ворожнечу і підіграють російській пропаганді. Ми вдячні медіа за висвітлення прецеденту, адже розголос і суспільна увага доводять: подібні вислови неприпустимі у цивілізованому світі. Неупереджені ЗМІ регулярно висвітлюють історії ромів-військовослужбовців. Зокрема, Суспільне Мовлення щомісяця розвінчує міфи, стереотипи й упередження щодо ромської спільноти. "Голос Ромні" спільно з іншими ромськими і проромськими ГО видали спільну заяву, яку підтримали близько 35 українських і міжнародних організацій. Документ ми представили й на форумі: він містить 7 пунктів із рекомендаціями для вирішення ситуації та сприяння захисту прав ромської громади в Україні.

форум

Також раді повідомити, що наша організація ввійшла до складу Експертної ради при представнику Уповноваженого ВРУ з прав людини у Дніпропетровській області. Впевнені, що співпраця буде плідною та ефективною, адже "Голос Ромні" має регіональне представництво у Кривому Розі та активно допомагає ромській громаді в регіоні. Членство в Експертній раді дозволить віднайти нові механізми задоволення нагальних потреб ромської громади та можливість реагувати на критичні ситуації спільно з владою, регіональними ГО та донорськими структурами.

форум

За даними Офісу Омбудсмана, лише у 2023 році до них надійшло майже 96 тисяч звернень щодо порушень прав людини. Нашим завданням є сприяти зменшенню цієї кількості через запобігання порушень прав ромської громади. Для цього активно займаємося адвокацією їх інтересів на регіональному, національному та міжнародному рівнях.

форум